Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Effect of the type of substrate on the chemical composition and productivity of a protein concentrate of yeast origin
Indexado
WoS WOS:000313400900003
Scopus SCOPUS_ID:84875997944
SciELO S0718-16202012000300003
DOI 10.4067/S0718-16202012000300003
Año 2012
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



A. Velasquez, R. Arias, and M. Toneatti 2012. Effect of the type of substrate on the chemical composition and productivity of a protein concentrate of yeast origin. Cien. Inv. Agr. 39(3): 425-434. Extracts of Saccharomyces cerevisiae (Sc) yeast were generated using a biotechnological solid-state fermentation method. The organic material used for fermentation consisted of a variety of fibrous substrates of agricultural origin, and their effect on the chemical composition and productivity of cellular biomass generated was evaluated. The substrates studied included the following: wheat straw, WS; barley straw, BS; chili stubble, CS; oat hull, OH and starch powder, SP (control). For incubation with Sc, 2 g of (dry) vegetable substrate were added to 12 mL of cultivation medium. The fermentation time was seven days under aerobic conditions (pH 5, 26 C). After extraction of the yeast biomass, its chemical composition and productivity were analyzed. The results showed an effect (P <= 0.01) of the type of vegetable substrate fermented on the crude protein (CP) and true protein (TP) contents of the yeast biomass. The highest concentration of CP was obtained by fermentation of the control TSP (treatment with the starch powder substrate) (506.3 g kg(-1) DM), followed by the treatment TOH (474.5 g kg(-1) DM). The productivity of the yeast biomass was affected by the type of substrate fermented (P <= 0.001). The highest value was obtained with TSP (327.10 mg g(-1)), followed by TOH (treatment with the oat hull substrate) (207.08 mg g-1). The lowest efficiency was measured in TCS (156.30 mg g(-1)). On the basis of these results, it may be inferred that an extract of high CP can be obtained from yeast (Sc) by the fermentation of fibrous substrates.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Agriculture, Multidisciplinary
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Agricultural Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 VELASQUEZ-BRICENO, ALEJANDRO Hombre Universidad Católica de Temuco - Chile
2 ARIAS-INOSTROZA, RODRIGO ALEXIS Hombre Universidad Católica de Temuco - Chile
3 Toneatti, Marcelo J. Hombre Universidad Católica de Temuco - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 66.67 %
Citas No-identificadas: 33.33 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 66.67 %
Citas No-identificadas: 33.33 %

Financiamiento



Fuente
Universidad Católica de Temuco
DGIP of Universidad Catolica de Temuco

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors are grateful for the collaboration of assistant Ing. Agr. MSc. Maria Isabel Martinez in the laboratory work. This project was funded by DGIP 2009308 of Universidad Catolica de Temuco.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.