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Physicochemical and microbiological quality of breast milk from Colombian donor mothers
Indexado
WoS WOS:000473334600005
Scopus SCOPUS_ID:85070017519
SciELO S0717-75182019000400409
DOI 10.4067/S0717-75182019000400409
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Human milk constitutes the best food that can be given exclusively to the newborn, generating the best and most important physical-biological link between the mother and her newborn. We conducted an observational descriptive and cross-sectional retrospective study on the physicochemical properties and microbiological quality of human milk supplied by 68 lactating mothers between 15 and 39 years of age from two Colombian socioeconomic strata in the Tolima department. We evaluated type of milk colustrum transition and mature, with respect to the quality parameters established in human milk bank programs, in addition to Chloride, phenol, phosphorus content and protein profiles for using electrophoresis. Microbiological analysis discards excessive loads of lactose positive Enterobacter in terms of MPN, showing values suitable for the consumption of infants. The electrophoresis technique reveals the presence of lactalbumin, immunoglobulin, casein, albumin and lactoferrin, not always reported in this type of work. This research can be a guide and initiative for the development of similar work in other areas of the country and with it the strengthening of global breastfeeding programs.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Health Sciences

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Salamanca-Grosso, Guillermo Hombre Univ Tolima - Colombia
Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia
Universidad del Tolima - Columbia
Universidad del Tolima - Colombia
2 Patricia Osorio-Tangarife, Monica Mujer Univ Tolima - Colombia
Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia
Universidad del Tolima - Colombia
Universidad del Tolima - Columbia
3 Fernando Romero-Acosta, Kevin Hombre Univ Tolima - Colombia
3 Romero-Acosta, Kevin Fernando Hombre Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia
Universidad del Tolima - Colombia
Universidad del Tolima - Columbia

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Financiamiento



Fuente
National Institutes of Health
Total

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Para la caracterización de proteínas se usó electroforesis en gel de poliacrilamida, bajo condiciones desnaturalizantes y en presencia SDS-PAGE, con concentración del gel de corrida al 10%. Este procedimiento se implementó para obtener un patrón normal de corrida y separación de las proteínas presentes en las muestras de leche incluidas en el estudio. Se usaron patrones moleculares de 10 a 250 kDa marca BIO-RAD. La metodología implementada correspondió a la descrita por Laemmli, (1970) con ligeras modificaciones. Finalizada la electroforesis, los geles se tiñeron con azul de coomassie. El perfil obtenido, se evaluó por densitometría haciendo uso del software Image J (National Institutes of Health).

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