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DOI | 10.4067/S0717-75182019000400409 | ||||||
Año | 2019 | ||||||
Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
Human milk constitutes the best food that can be given exclusively to the newborn, generating the best and most important physical-biological link between the mother and her newborn. We conducted an observational descriptive and cross-sectional retrospective study on the physicochemical properties and microbiological quality of human milk supplied by 68 lactating mothers between 15 and 39 years of age from two Colombian socioeconomic strata in the Tolima department. We evaluated type of milk colustrum transition and mature, with respect to the quality parameters established in human milk bank programs, in addition to Chloride, phenol, phosphorus content and protein profiles for using electrophoresis. Microbiological analysis discards excessive loads of lactose positive Enterobacter in terms of MPN, showing values suitable for the consumption of infants. The electrophoresis technique reveals the presence of lactalbumin, immunoglobulin, casein, albumin and lactoferrin, not always reported in this type of work. This research can be a guide and initiative for the development of similar work in other areas of the country and with it the strengthening of global breastfeeding programs.
Ord. | Autor | Género | Institución - País |
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1 | Salamanca-Grosso, Guillermo | Hombre |
Univ Tolima - Colombia
Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia Universidad del Tolima - Columbia Universidad del Tolima - Colombia |
2 | Patricia Osorio-Tangarife, Monica | Mujer |
Univ Tolima - Colombia
Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia Universidad del Tolima - Colombia Universidad del Tolima - Columbia |
3 | Fernando Romero-Acosta, Kevin | Hombre |
Univ Tolima - Colombia
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3 | Romero-Acosta, Kevin Fernando | Hombre |
Grupo de Investigaciones Mellitopalinológicas y Propiedades Fisicoquímicas de Alimentos - Columbia
Universidad del Tolima - Colombia Universidad del Tolima - Columbia |
Agradecimiento |
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Para la caracterización de proteínas se usó electroforesis en gel de poliacrilamida, bajo condiciones desnaturalizantes y en presencia SDS-PAGE, con concentración del gel de corrida al 10%. Este procedimiento se implementó para obtener un patrón normal de corrida y separación de las proteínas presentes en las muestras de leche incluidas en el estudio. Se usaron patrones moleculares de 10 a 250 kDa marca BIO-RAD. La metodología implementada correspondió a la descrita por Laemmli, (1970) con ligeras modificaciones. Finalizada la electroforesis, los geles se tiñeron con azul de coomassie. El perfil obtenido, se evaluó por densitometría haciendo uso del software Image J (National Institutes of Health). |